اجازه بدهيد قبل از آن كه درباره خدا، كه آفريننده همه چيز است سخن بگوييم، اندكى درباره برخى از مخلوقات الهى صحبت كنيم.
1. شما با جاذبه زمين آشنا هستيد و به خوبى مىدانيد كه اگر جسمى را از بلندى رها كنيم به زمين سقوط مىكند، ولى ذات و حقيقت نيروى جاذبه چيست؟ اين سؤالى است كه دانشمندان نيز نتوانستهاند به آن پاسخ دقيقى بدهند. پس ما ازروى آثار نيروى جاذبه مىتوانيم به وجود نيروى جاذبه اطمينان پيدا كنيم، ولى حقيقت آن را نمىتوانيم درك كنيم.
2ـ ما از روشن شدن لامپ چراغ، پى مىبريم كه در سيم برق، نيروى الكتريسته وجود دارد، ولى حقيقت نيروى الكتريسته چيست؟ ما نمىتوانيم ذات و حقيقت آن را درك كنيم. تنها با ديدن آثارش، مانند روشن شدن لامپ آن، پى مىبريم كه در جايى نيروى الكتريسته وجود دارد.
اين مثالها را برايت نوشتم تا توجه شما را به اين نكته مهم جلب كنم، كه چون ما انسانها محدود و كم ظرفيت هستيم، نمىتوانيم ذات خدا را بشناسيم، بلكه تنها از راه مخلوقات مىتوانيم به وجود داشتن خداوند يقين پيدا كنيم; از آفرينش جهان پى به وجود آفريننده مىبريم. از اين كه ما علم داريم مىفهميم كه خداوند عالم بوده كه به ما داده و از اين كه ما قدرت و توان داريم، مىفهميم كه خداوند قادر و توانا است.[3]
پس ما ذات خداوند را درك نمىكنيم، ولى به وجود داشتن خداوند و اين كه داراى صفتهاى علم، قدرت، حيات و... است يقين داريم و مطمئن هستيم كه هرجا كه باشيم او با ماست(محمد،آيه 35 / حديد،آيه 4) به همه كارهاى ما آگاهى دارد،(هود،5 / بقره،آيه 235) نسبت به ما از همه [حتى از پدر و مادرمان] مهربانتر است و...(يوسف،آيه 64)
ادامه مطلب